Min fotografering  

Min fotografering

Fotografering har fulgt meg gjennom hele livet som journalist og det har alltid vært naturlig at kameraet har vært med på jobb. Som frilanser som leverer tekster til forskjellige medier har foto vært en del av "pakka". Nå er mitt digitale fotoarkiv på plass og blir fyllt opp etter hvert. Og tilknyttede tekster vil senere bli en del av presentasjonen.


Mitt første kamera kjøpte jeg da jeg var ca 16 år, et toøyd Ricomatic speilreflex som var standard for pressen på 1950-60-tallet. Det var et spennende kamera som brukte det som het 120-film og ga 12 bilder per rull. Dyrt som søren å fotografere og fremkalle. Men, det var spennende. I mer voksen alder avanserte jeg til Nikkormat, og etter hvert Nikon F2 som jeg hadde to hus av og masse utstyr til gjennom mange år. Faktisk, F2 som var produsert på 1970-tallet brukte jeg uten problemer helt frem til midten av 1990-tallet da jeg kjøpte ny F2 som gikk i oppløsning under en safari for 10 år siden. Da var den digitale verden kommet såpass langt at tiden var overmoden til å satse på nettopp digitalt. Først prøvde jeg meg med Canon, men etter et par år savnet jeg Nikon og kjøpte en Nikon D200 og deretter en Nikon 300. Begge er fortsatt i virksomhet uten problemer. Nydelige kameraer.

-

Motivene har mye med min personlighet å gjøre ved at jeg ikke kan konsentrere meg om enkelte temaer innen foto, men kaster meg over det blikket fanger. Dette synes også i min portefølje, ganske springene motivvalg.

-

Omtrent alle bilder jeg tar er såkalte snapshots. Begrepet har litt negativ klang med henvisning til at det er definert som amatørbilder. Men det er greit for meg. Jeg tar øyeblikksbilder der og da. Stativ og blitz er sjelden med på utflukter. Jeg benytter det lyset som finnes, og justerer hastighet og ISO etter lysforholdene. Trenger jeg støtte, så finner jeg noe å hvile kameraet på, gjerne skulderen til et annen peson som får beskjed: "Hold pusten".

-

Dette digitale arkivet her er bare en liten del av beholdningen. Det er enormt mye arbeid å gå igjennom store mengder bilder, klargjøre de for publisering og publisere og systematisere de.

-

Endelig og hurra! I lang tid har jeg vært på jakt etter det beste programmet for å lage dette digitale arkivet som kan være tilgjenglig på internett. Har testet noen løsninger, men alle ble forkastet etter hvert. I mine søk på nettet fant jeg endelig Imagevuex, og det ble forelskelse fra første øyekast. Profesjonelt tvers igjennom, alt fra egenpresentasjonen på nettt, til service med installasjon og support. Og ikke minst; enkelt og logisk å bruke. Så var det å lete etter et system som kunne lage vannmerker. Å legge bilder ut på nettet er ensbetydende med at det stjeles uhemmet til forskjellig bruk. Vannmerkede bilder var essensielt for å ha et nettbasert fotoarkiv. Jeg ville ha et system jeg kunne kontrollere selv, og også lage vannmerking som ikke stjal oppmerksomheten fra motivet, men var nok til å gi tydelig beskjed om at bildene har opphavsrett. Etter hvert dukket Star Watermark opp i mine søk, og det er så enkelt å bruke at selv jeg vannmerker mange billeder i løpet av et par minutter.

-

Så langt er dtte digitale arkivet kun en liten del av beholdningen. Imagevuex kjøpte jeg sensommeren 2012, og da begynte jobben med å gå gjennom arkiivet fra ulike reiser, bearbeide bildene og klargjøre disse for publisering. Selve publiserringen med Imagevuex er såre enkelt.

-

Velkommen til å kikke i arkivet, og gi gjerne komemntarer.

-

Per Henriksen
Chachoengsao - Thailand